Connect with us

LAJME

65 vjeçari nga Kosova “blinte” nuse për djemtë e tij në Zvicër, atje i torturonin

Published

on

Një familje kosovare në Zvicër po akuzohet se ka “blerë” vajza të mitura nga Shqipëria dhe se kanë abzuzuar me to. Babai dhe katër djemtë e tij do të dalin para gjykatës javën e ardhshme, raporton Blick, transmeton Gazeta Express.

Sipas këtij mediumi, babai akuzohet se kishte sjellë vajza nga Ballkani të moshës prej 14 deri në 17 vjeç për djemtë e tij dhe se pastaj kanë abuzuar me to.

Viktima e parë ishte dërguar në Zvicër nga Shqipëria në vitin 2003. 17-vjeçarja e atëhershme e njihte burrin e saj vetëm nga fotot. Martesa e detyruar ishte rregulluar përmes vjehrrit. Prindërve të së resë thuhet se iu premtua se vajza e tyre do të kishte një jetë më të mirë në Zvicër. Një vajzë tjetër ishte vetëm 14 vjeç, jetonte në varfëri dhe sipas hetuesve, prindërit e saj ia shitën torturuesve për një shumë prej 300 eurosh.

Sipas aktakuzës së Prokurorisë, 65-vjeçari i udhëzonte djemtë që të përdornin dhunë brutale fizike dhe psikologjike ndaj tyre. Ato thuhet se janë rrahur, poshtëruar, kërcënuar me vdekje, izoluar dhe dhunuar vazhdimisht nga anëtarët e familjes.

“Më shumë se 20 herë e ka goditur me brez”, thuhet në aktakuzën e njërit prej të pandehurve. Për tjetrin thuhet se : “Edhe pse ishte shtatzënë, ai e ka rrahur nusen deri sa i ka dalë gjak dhe i ka shtrënguar fytin me të dyja duart”. Njëra prej viktimave duhej t’i lante këmbët vjehrrit dhe kunatit çdo mbrëmje. Akuzat mbushin 30 faqe.

Gratë rrallë lejoheshin të dilnin vetëm nga banesa dhe nuk kishin pothuajse asnjë kontakt me familjet e tyre në shtëpi, si dhe duhej të bënin punët e shtëpisë nga mëngjesi në mbrëmje.

Avokati Dominic Nellen, që përfaqëson dy prej tyre, ka thënë se gratë tashmë janë vendosur në një vend të sigurt, por se s’mund të thotë asgjë për dhjetë fëmijët që ato kanë lindur.

“Gratë janë të mbrojtura mirë nga gjyqësori. Jeni në një vend të sigurt”, thotë ai për Blick.

Ka deklaruar se klientet e tij janë të traumatizuar rëndë: “Ato vinin si të mitura, ndonjëherë duke kaluar kufirin e gjelbër. Ata duhej të ecnin nëpër pyll gjithë natën. Dhe më pas ata u përdhunuan nga burrat e tyre menjëherë pas mbërritjes së tyre. Kjo i theu këto gra”.

Avokati Nellen thotë se prapa sjelljes çnjerëzore qëndron “Kanuni shqiptar”.

“Është një klan i madh familjar, ku sundimtar është vjehrri. Ai ishte në qendër dhe jepte urdhra”, tregon Nellen.

Në një moment, autoritetet Bernese u morën në dijeni për familjen. “Shërbimi social filloi të vendosë kushte. Për shembull, që gratë duhet të ndjekin kurse gjuhësore dhe të kërkojnë punë.” Ishte hapi i parë drejt lirisë: “Ata e kuptuan se një abuzim i tillë nuk është normal”. Dhe: “Para se autoritetet të vendosnin kushte, të gjithë jetonin nën një çati”.

Në vitin 2019, gratë më në fund arritën të arratiseshin – 16 vjet pasi viktima e parë u soll në Zvicër. Sipas aktakuzës, ishte përfshirë edhe një agjenci për mbrojtjen e viktimave.

Aktakuza tregon gjithashtu se asnjë nga të akuzuarit nuk ka kaluar më shumë se një ditë pas hekurave.

“Burrat mohojnë të kenë kryer ndonjë gjë të paligjshme. Gratë ishin dakord me gjithçka”, thotë avokati i viktimave.

Të akuzuarit përballen me dënime, ndër të tjera edhe për trafikim me qenie njerëzore, martesa të detyruara, lëndim fizik, përdhunim dhe akte seksuale me fëmijë.

Dënimi do të bëhet i ditur në seancë.

Një avokati i njërit prej djemve thotë për Blick se ai dëshiron të pretendojë për pafajësi. Për Blick, të pandehurit e tjerë dhe avokatët e tyre mbrojtës nuk kanë dashur të komentojnë. Është perzumim i pafajësisë./Teleskopi.info

Continue Reading