Connect with us

LAJME

Bie importi i materialeve të ndërtimit dhe metaleve në Shqipëri

Published

on

Në Shqipëri, gjatë tremujorit të parë të këtij viti vlera e importeve të materialeve të ndërtimit dhe metaleve shënoi rënie me 1.9 %. Kjo lidhet jo vetëm me rënien e kërkesës, pasi në vitin e shkuar kërkesa ishte e lartë për shkak të rikuperimit pas pandemisë, ku të gjitha grupet u rritën me ritme të shpejta në vlerë, por edhe çmimeve të larta në tregjet ndërkombëtare për shkak të pushtimit të Ukrainës nga Rusia.

Ndërkohë ndikim ka dhënë edhe afrimi drejt fundit i procesit të Rindërtimit pas tërmetit të fortë që goditi vendin tonë më 26 nëntor 2019.

Sektori i ndërtimit është një prej sektorëve me kontributin më të rëndësishëm në ekonominë kombëtare. Të dhënat tregojnë se ai kontribuon me rreth 10 % në PBB.

Referuar të dhënave të publikuara nga INSTAT mbi tregtinë e jashtme, gjatë tremujorit të parë të këtij viti, importi i materialeve të ndërtimit dhe metaleve në vlerë, llogaritet gati 22.8 miliardë lekë me një rënie prej rreth 4 miliardë lekësh, krahasuar me të njëjtën periudhë të 2022-shit, kur u importuan 26.5 miliardë lekë material ndërtimi dhe metale, shkruan ATSh.

Kjo situatë gjithsesi duket se nuk e ka ndikuar ecurinë e kreditimit në ndërtim, pasi sipas të dhënave nga Banka e Shqipërisë, sektori bankar disbursoi kredi të reja për sektorin e ndërtimit në vlerën e 37.1 miliardë lekëve, në rritje me 11.8% krahasuar me një vit më parë. Kredia e re për ndërtimin përbënte pothuajse 20% të gjithë kredisë së re për bizneset të dhënë nga sektori bankar vitin e kaluar.

Ndërtimi ishte sektori i dytë më i kredituar në ekonominë shqiptare, pas tregtisë. Teprica e kredisë për ndërtimin në fund të dhjetorit arriti në 72.7 miliardë lekë, në rritje me 16.7% krahasuar me një vit më parë.