Connect with us

KOSOVË

Greva në arsim, pasojë e premtimeve elektorale

Published

on

Janë bërë tashmë një javë që kur mësimdhënësit e Kosovës kanë pezulluar mbajtjen e orëve mësimore.

Greva, e cila u shpall nga Sindikata e Bashkuara për Arsim Shkencë dhe Kulturë me 10 janar të këtij viti, u vendos në shenjë proteste për koeficientin e pagave për punonjësit e arsimit në Projektligjin për Paga, pasi që sipas tyre, ky ligj është diskriminues për të punësuarit në arsim.

Që nga fillimi i saj kryetari i SBAShK, Rrahman Jasharaj kishte filluar vizitën në të gjitha shkollat në vend, për të shprehur përkrahjen e tij për mësimdhënësit. Ai madje u bënte thirrje që të mos dorëzohen pavarësisht presioneve të ndryshme.

Në mënyrë që të arrihet një konsesues për këtë grevë u mblodh edhe komisioni parlamentar për Arsim, por se as aty nuk u gjet një gjuhë e përbashkët që të ndërpritet ajo.

Në bazë të këtij projektligji mësimdhënësit e shkollës së mesme kanë koeficientin 2.30 dhe paga e tyre do të jetë 513,85 euro, kurse për ata fillorë koeficienti është 2.0 dhe paga e tyre do të jetë 478 euro.

Përfaqësues të SBAShK-ut vazhdojnë të deklarojnë se greva do të ndërpritet vetëm me përmbushjen e kërkesave të tyre, e nga MAShT-i thonë se janë duke zhvilluar takime që të arrihet një konsensues për ndërpreje të saj.

Por për ekspertët e arsimit, greva e mësimdhënësve është pasojë e premtimeve të bëra gjatë zgjedhjeve, derisa Këshilli i Prindërve të Kosovës thotë se me këtë po dëmtohen fëmijët.

Kryetari i Sindikatës së Bashkuar për Arsim, Shkencë dhe Kulturë, Rrahman Jasharaj tha për Gazetën Jeta në Kosovë se greva nuk do të ndërpritet as të hënën e javës së ardhshme dhe do të vazhdojë deri në përmbushjen e kërkesave të tyre.

“Greva nuk do të ndalet të hënën, ministri duhet të angazhohet bashkë me ne që të gjejmë zgjidhje dhe të realizohet kërkesa legjitime e SBASHK-ut, për ngritje së paku 30% të koeficientit për të gjitha nivelet në arsim. Ministri duhet ta dijë që grevën nuk e ka shpallur ai dhe nuk ka të drejtë ta mbyllë ai. I vetmi organ që vendos për grevën është Këshilli Drejtues i yni dhe vetëm me përmbushjen e kërkesave mbyllet ajo”, tha Jasharaj.

Continue Reading