Connect with us

LAJME

KFOR: Normalizimi i marrëdhënieve ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit, thelbësor për sigurinë e qëndrueshme në rajon

Published

on

Misioni i KFOR-it i udhëhequr nga NATO ka folur pas zgjedhjeve në komunat në veri të Kosovës më 23 prill, të cilat u mbajtën pa incidente dhe në mënyrë të sigurt dhe të rregullt.

Siç njoftohet, gjatë gjithë kohës, KFOR-i ka qëndruar në kontakt të ngushtë me të gjitha palët dhe ka monitoruar situatën në terren, dhe ka vazhduar të zbatojë mandatin e saj të OKB-së.

“Kjo bazuar në Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara të vitit 1999 – për të siguruar një mjedis të sigurt dhe të sigurt dhe lirinë e lëvizjes për të gjithë njerëzit që jetojnë në Kosovë. Komandanti i KFOR-it mbetet në kontakt të ngushtë me të gjithë akterët përkatës, përfshirë BE-në, OKB-në, OSBE-në dhe përfaqësuesit e institucioneve të Kosovës dhe Forcave të Armatosura të Serbisë”, thuhet në njoftim.

KFOR thotë se normalizimi i marrëdhënieve ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit është thelbësor për sigurinë e qëndrueshme në të gjithë Kosovën dhe stabilitetin në rajonin e Ballkanit Perëndimor.

“Për këtë qëllim, është thelbësore që të dyja palët të shmangin veprimet dhe retorikën përshkallëzuese dhe të fillojnë të zbatojnë angazhimet e tyre në dialogun e ndërmjetësuar nga BE-ja, plotësisht dhe sa më shpejt që të jetë e mundur, në mënyrë që të mbështeten në arritjet e rëndësishme që janë bërë tashmë”, thuhet më tutje në njoftim.

KFOR-i thekson se vazhdon të zbatojë mandatin e tij të OKB-së dhe të sigurojë kornizën e nevojshme të sigurisë që dialogu i ndërmjetësuar nga BE-ja ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit të ecë përpara./Teleskopi/