Connect with us

KOSOVË

Gjyqtarët dhe Prokurorët serb japin dorëheqje, rastet urgjente në veri trajtohen nga zyrtarët shqiptarë

Published

on

Vazhdon vala i dorëheqjeve të Serbëve në institucionet e Kosovës në veri. Gjyqtarët, prokurorët dhe personeli tjetër gjyqësor kanë paraqitur gjithashtu dorëheqjet e tyre. Edhe pse kryetarja e gjykatës tha për media se Këshilli Gjyqësor ka tentuar të ndihmojë për çështje të caktuara duke emëruar kryesuesin Zogaj, megjithatë, ajo thekson se ende janë shkelur pjesë të Marrëveshjes së Brukselit për gjyqësorin.

“Ky është njoftimi që kam bërë dy ditë më parë. Sot, gjyqtarët që dje nuk i kanë dërguar dorëheqjet Këshillit Gjyqësor të Kosovës, këtë e kanë bërë përmes emaileve zyrtare. Kolegët tanë shqiptarë dhe punonjësit administrativë janë ende duke punuar në gjykatë dhe i gjithë stafi administrativ dhe gjyqtarët serbë kanë dhënë dorëheqje. Tani thjesht presim mënyrën se si do të trajtojmë rastet dhe pajisjet dhe zyrën që kemi përdorur. Unë po flas në emrin tim, nuk po kthehem, e të tjerat ua lë politikanëve”, tha gjyqtari i Apelit në Prishtinë dhe anëtar i Këshillit Gjyqësor në Prishtinë, Nikola Kabasic.

“Gjithçka që kisha për të thënë dje thashë dhe për sa i përket organizimit të punës folëm me kolegët gjatë gjithë mëngjesit dhe hartuam një plan të mirë që të mos humbasim asnjë afat. Kolegët tanë shqiptarë kanë marrë përsipër rastet tona, rastet që janë urgjente dhe mendoj se për momentin e kanë problem të madh se si t’i organizojnë të gjitha”, tha Ljiljana Stevanoviq, kryetare e Gjykatës Themelore në Mitrovicë, duke shtuar se janë përpjekur për të ndihmuar sa të mundnin.

“Sot kemi bërë marrëveshje me kolegët dhe kemi dorëzuar lëndët. Të gjithë pushuan së punuari dhe mbetën vetëm kolegët shqiptarë”, theksoi gjyqtari.

Kur u pyet nëse ajo do të mendonte ndonjëherë të kthehej në punën e saj në gjykatë, Stevanoviç u përgjigj se pyetja ishte “e papërshtatshme në këtë kohë”.

“Nuk dua të komentoj për këtë dhe këto gjëra duhet të rregullohen. Që kur kemi qenë këtu, ne kemi treguar mënyrat se si po shkelet Marrëveshja e Brukselit”.

Policët nga veriu sot në mëngjes kanë dorëzuar pajisjet e tyre në stacionin në Mitrovicën e Veriut, që ndodhet afër gjykatës. Ata mbërritën si në grupe të vogla, por edhe individualisht. Që nga mëngjesi i sotëm nuk ka mbetur asnjë policë për të patrulluar rrugët e veriut. Edhe serbët e punësuar si sigurim i jashtëm i EULEX-it dhanë dorëheqje.

Në ndërkohë, dhjetë deputetë të Listës Serbe në parlamentin e Kosovës dhanë dorëheqjen nga postet e tyre. Lëvizja më në fund mbërriti këtë mëngjes pas viteve të premtimeve të dështuara për dorëheqje, edhe pasi dha detaje specifike për ta bërë këtë.

Të gjithë përfaqësuesit politikë dhe institucionalë të serbëve të Kosovës, përfshirë policinë dhe gjyqësorin, vendosën të japin dorëheqje nga pozitat e tyre në të gjitha institucionet e Kosovës në veri. Edhe pse disa zyrtarë dhe punonjës thanë se do të dorëzojnë dorëheqjet e tyre të parevokueshme, ata vendosën dy kushte për kthimin e tyre – që kryeministri i Kosovës të tërheqë vendimin për (ri)regjistrimin e targave në RKS dhe të formojë Asociacionin e Komunave Serbe. .

Një krizë e re e targave është duke u zhvilluar në Kosovë. Qeveria e Kosovës ka marrë vendim për zbatimin me faza të vendimit të saj pranveror për heqjen e targave të mbetura serbe të qyteteve në Kosovë nga automjetet në terren deri më 21 prill. Këtë e kundërshton Beogradi dhe Lista Srpska, të cilat pretendojnë se targat KM mbeten, pra kërkojnë kthimin e të ashtuquajturave tabela KS neutrale ndaj statusit.

Diplomatët ndërkombëtarë mbështesin vendimin e autoriteteve të Kosovës, duke treguar se është pjesë e Marrëveshjes së Brukselit, ndërsa kërkuan edhe nga Prishtina që të shtyjë të gjitha veprimet për 10 muajt e ardhshëm. Megjithatë, faza e parë – dhënia e fletë-qortimit – rifilloi, duke bërë që policia e rajonit verior dhe kryetarët e komunave të njoftojnë në fillim të kësaj jave se nuk do ta zbatojnë atë vendim. Më pas u suspendua komandanti i policisë së rajonit veri, i cili u pasua me një largim masiv nga institucionet./Teleskopi.info