Connect with us

LAJME

Mëlçia e dhjamosur: Shkaqet, simptomat dhe trajtimi i një problemi që mund të bëhet i rrezikshëm

Published

on

Nëse shumë yndyrë grumbullohet në mëlçi, mund të çojë në inflamacion dhe komplikime të mëvonshme.

Mëlçia është filtri ynë i përgjithshëm – ky organ pastron gjakun nga toksinat, prodhon biliare, luan një rol të rëndësishëm në trajtimin e infeksioneve dhe zbërthen yndyrat. Megjithatë, një jetë e çrregullt që përfshin një dietë të varfër plot yndyrna të pashëndetshme, mungesë lëvizjeje, konsumim të tepërt të alkoolit dhe zakone të tjera të dëmshme mbingarkojnë mëlçinë dhe mund të shkaktojnë sëmundje serioze.

Disa nga më të zakonshmet janë cirroza e mëlçisë dhe mëlçia dhjamore, e cila ndahet në dy lloje bazë – sëmundja e mëlçisë dhjamore alkoolike ose joalkoolike.

Sëmundja e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike (NAFLD)

Siç sugjeron edhe emri i saj, kjo sëmundje prek njerëzit që pinë pak ose aspak alkool dhe shkaktohet nga depozitimi i yndyrës së tepërt në qelizat e mëlçisë. Nëse nuk ka inflamacion ose komplikime të tjera, gjendja njihet si NAFLD e thjeshtë.

Një nëntip i kësaj sëmundjeje është steatohepatiti joalkoolik (NASH). Karakterizohet nga ndryshime të mëlçisë të ngjashme me sëmundjen alkoolike të mëlçisë, por shfaqet tek njerëzit që nuk konsumojnë alkool. Përveç yndyrës së tepërt në mëlçi, NASH shoqërohet edhe me inflamacion të mëlçisë. Nëse nuk trajtohet, NASH mund të shkaktojë fibrozë të mëlçisë dhe potencialisht cirrozë.

Disa ekspertë supozojnë se NASH është shkaku i cirrozës së pashpjegueshme të mëlçisë.

Sëmundja e mëlçisë yndyrore alkoolike (AFLD)

Kjo është faza më e hershme e sëmundjes së mëlçisë e lidhur me konsumimin e tepërt të alkoolit. Steatohepatiti alkoolik (ASH) është një lloj AFLD në të cilin akumulimi i yndyrës së tepërt në mëlçi shoqërohet me inflamacion. Njihet gjithashtu si hepatiti alkoolik. Ashtu si me NAFLD, sëmundja alkoolike e mëlçisë e patrajtuar mund të çojë në fibrozë dhe përfundimisht në cirrozë.

Mëlçia akute yndyrore e shtatzënisë (AFLP)

Yndyra e tepërt në mëlçi mund të ndodhë edhe gjatë shtatzënisë. Kjo gjendje është mjaft e rrallë, por mund të shkaktojë komplikime të shumta. AFLP zakonisht ndodh në tremujorin e tretë dhe, nëse nuk trajtohet, paraqet rreziqe serioze për shëndetin e nënës dhe foshnjës.

Shkaqet e mëlçisë së yndyrshme

Marrja e tepërt e kalorive dhe ushqimeve të yndyrshme, së bashku me mungesën e aktivitetit fizik, mund të rezultojë në rritjen e akumulimit të qelizave yndyrore në mëlçi. Tek njerëzit që nuk pinë shumë alkool, shkaku i sëmundjes së mëlçisë yndyrore është më pak i qartë. Është e mundur që trupi i tyre po prodhon shumë yndyrë ose nuk e metabolizon atë në mënyrë të mjaftueshme.

Sidoqoftë, çrregullimet e mëposhtme gjithashtu mund të çojnë në këtë gjendje:

– obeziteti i tepërt

– diabeti i tipit 2

– rezistenca ndaj insulinës

– nivel i lartë i yndyrave në gjak, veçanërisht triglicerideve

– sindroma metabolike

– efektet anësore të disa llojeve të barnave

– disa lloje infeksionesh si hepatiti C

Mëlçia e yndyrshme – simptoma

Në shumicën e rasteve, mëlçia e dhjamosur mund të jetë asimptomatike dhe zbulohet rastësisht gjatë një testi rutinë gjaku ose ultrazërit abdominal. Mëlçia e dhjamosur zakonisht kalon nëpër katër faza, të cilat janë:

– mëlçi e thjeshtë yndyrore – yndyra e tepërt grumbullohet në të, është kryesisht e padëmshme nëse nuk përparon

– steatohepatiti – përveç yndyrës së tepërt, ka edhe inflamacion në mëlçi

– fibrozë – inflamacion i vazhdueshëm në mëlçi ka shkaktuar dhëmbëza, por mund të funksionojë normalisht

– cirroza – plagët e mëlçisë përhapen në të gjithë organin dhe zvogëlojnë funksionimin e tij; kjo është faza më e vështirë dhe e pakthyeshme

Edhe pse të gjitha gjendjet përveç cirrozës zakonisht nuk kanë simptoma, mund të shfaqen lodhje të shtuara, siklet ose dhimbje në pjesën e sipërme të djathtë të barkut.

Me cirrozën e mëlçisë, simptomat janë të shumta dhe përfshijnë:

– humbje e oreksit

– humbje peshe

– dhimbje stomaku

– të përziera

– Lëkura dhe sytë e verdhë

– urinë e errët

– mavijosje ose gjakderdhje e lehtë

– akumulimi i lëngjeve në bark

– jashtëqitje e zbehtë

– ënjtje e këmbëve

– grupe rrjetë të enëve të gjakut nën lëkurë

– zmadhimi i gjoksit tek meshkujt

Si trajtohet mëlçia e yndyrshme?

Fatkeqësisht, nuk ka ilaçe të synuara për trajtimin e mëlçisë së dhjamosur, por parandalimi më i suksesshëm është përmes ndryshimit të zakoneve të përditshme.

Ndryshimi i parë dhe më i rëndësishëm është ndalimi i konsumimit të alkoolit dhe përballja me peshën e tepërt. Një dietë e larmishme e pasur me yndyrna të pangopura, mikroelemente dhe proteina sigurisht që do të kontribuojë në shëndetin e mëlçisë tuaj./alsatm

Continue Reading