Connect with us

LAJME

Organizata Botërore e Ushqimit: Mishi, vezët dhe qumështi janë “burimet thelbësore” të lëndëve ushqyese

Published

on

Mishi, vezët dhe produktet e qumështit janë “burime thelbësore të lëndëve ushqyese” për popullatën e botës, veçanërisht gjatë fëmijërisë dhe shtatzënisë, vëren Organizata Botërore e Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO) në një raport të publikuar, në të cilin njëkohësisht i bën thirrje blegtorisë për të zgjidhur problemin e efekteve në mjedis.

Përballë shtrirjes së kequshqyerjes, agjencia e OKB-së po inkurajon qeveritë të “promovojnë përfitimet e ushqimeve që rrjedhin nga blegtoria në tokë”, të cilat ofrojnë lëndë ushqyese “të vështira për t’u marrë në një dietë me bazë bimore”.

Këto përfundime të FAO-s vijnë nga një raport i përpiluar pas grumbullimit të mbi 500 artikujve shkencorë dhe i paraqitur si analiza “më gjithëpërfshirëse deri më sot” e përfitimeve, por edhe rreziqeve, që lidhen me produktet me origjinë shtazore.

“Ushqimet nga kafshët e rritura në tokë ofrojnë proteina me cilësi të lartë, një numër acidesh yndyrore esenciale, hekur, kalcium, zink, selen, vitaminë B12, që sigurojnë funksione thelbësore për shëndetin dhe zhvillimin,” sipas organizatës.

“Kjo është veçanërisht e vërtetë gjatë disa periudhave të rëndësishme të jetës, si shtatzënia, ushqyerja me gji, fëmijëria, adoleshenca dhe pleqëria”, shton FAO, e cila nuk përfshin ushqimet e detit në raportin e saj.

Ngrënia e këtyre ushqimeve mund të zvogëlojë shtatzënësinë dhe humbjen (ose kequshqyerjen) te fëmijët nën pesë vjeç, të luftojë lindjen e foshnjave nën peshë dhe të parandalojë aneminë tek gratë në moshë riprodhuese.

Organizata kujton gjithashtu se “konsumimi, qoftë edhe i ulët, i mishit të kuq të përpunuar mund të rrisë rrezikun e vdekshmërisë dhe sëmundjeve kronike, veçanërisht sëmundjeve kardiovaskulare dhe kancerit të zorrës së trashë”./abc

Continue Reading