Connect with us

LAJME

Si të merrni vitaminë D pa kaluar shumë kohë në diell

Published

on

Një ekspert në Kolegjin e Mjekësisë Baylor flet mbi rëndësinë e vitaminës D dhe mënyrat alternative për të marrë dozën tuaj ditore, shkruan Medical Xpress përcjell Gazeta Shneta.

“Vitamina D është e rëndësishme për shëndetin e kockave, përthithjen e kalciumit, reduktimin e inflamacionit, nxitjen e rritjes së qelizave dhe mbështetjen e imunitetit dhe kardiovaskulare”, tha Dr. Mike Ren, asistent profesor i mjekësisë familjare dhe komunitare në Baylor.

“Njerëzit mund të kenë mungesë të vitaminës D për disa muaj dhe të jenë mirë, por nivelet e ulëta të zgjatura mund të shkaktojnë përkeqësim të shëndetit të kockave dhe tiroides.”

Ne marrim vitaminë D kur rrezet ultravjollcë shkëlqejnë në lëkurë, duke e shtyrë trupin të krijojë vitaminë D3, të cilën mëlçia dhe veshkat e shndërrojnë më pas në vitaminën D të përdorshme.

Edhe pse njerëzit preferojnë të kalojnë më shumë kohë në ambiente të mbyllura për të mposhtur nxehtësinë gjatë verës, Dr. Ren thotë se vetëm rreth 10 deri në 30 minuta ekspozim ditor i drejtpërdrejtë në rrezet e diellit është i nevojshëm për të siguruar prodhimin e vitaminës.

Kremi kundër diellit dhe veshjet mbrojtëse mund të parandalojnë thithjen e dritës së diellit; megjithatë, është e pazakontë që këto masa sigurie të ndikojnë rëndë në prodhimin e vitaminës D.

“Ju nuk keni nevojë të dilni jashtë dhe të piqni për të marrë rrezet e diellit ditore. Vetëm merrni disa minuta nga dita juaj për të marrë pak aktivitet fizik në diell,” tha ai.

Trupi gjithashtu absorbon vitaminën D nga ushqimet. Dr. Ren thotë se njerëzit me një dietë të ekuilibruar zakonisht marrin sasinë e nevojshme të vitaminës D.

Suplementet e vitaminës D pa recetë mund të ndihmojnë gjithashtu ata që punojnë në turnin e dytë ose që jetojnë në mjedise ku rrezet e diellit janë të kufizuara.

Dr. Ren këshillon njerëzit që të kontrollojnë nivelet e vitaminës D në kontrollet e tyre vjetore.

Njerëzit me nivele të ulëta të vitaminës D fillimisht do të jenë asimptomatikë, por testimi vjetor mund të zbulojë mangësi që mund të jenë tregues të sëmundjeve të veshkave ose paratiroides.

Vitamina D është jetike për shumë funksione të trupit. Ndërsa rrezet e diellit janë burimi kryesor i vitaminës D, temperaturat e larta rekord këtë verë mund t’i pengojnë njerëzit të kalojnë kohë në diell.

Një ekspert në Kolegjin e Mjekësisë Baylor flet mbi rëndësinë e vitaminës D dhe mënyrat alternative për të marrë dozën tuaj ditore, shkruan Medical Xpress përcjell Gazeta Shneta.

“Vitamina D është e rëndësishme për shëndetin e kockave, përthithjen e kalciumit, reduktimin e inflamacionit, nxitjen e rritjes së qelizave dhe mbështetjen e imunitetit dhe kardiovaskulare”, tha Dr. Mike Ren, asistent profesor i mjekësisë familjare dhe komunitare në Baylor.

“Njerëzit mund të kenë mungesë të vitaminës D për disa muaj dhe të jenë mirë, por nivelet e ulëta të zgjatura mund të shkaktojnë përkeqësim të shëndetit të kockave dhe tiroides.”

Ne marrim vitaminë D kur rrezet ultravjollcë shkëlqejnë në lëkurë, duke e shtyrë trupin të krijojë vitaminë D3, të cilën mëlçia dhe veshkat e shndërrojnë më pas në vitaminën D të përdorshme.

Edhe pse njerëzit preferojnë të kalojnë më shumë kohë në ambiente të mbyllura për të mposhtur nxehtësinë gjatë verës, Dr. Ren thotë se vetëm rreth 10 deri në 30 minuta ekspozim ditor i drejtpërdrejtë në rrezet e diellit është i nevojshëm për të siguruar prodhimin e vitaminës.

Kremi kundër diellit dhe veshjet mbrojtëse mund të parandalojnë thithjen e dritës së diellit; megjithatë, është e pazakontë që këto masa sigurie të ndikojnë rëndë në prodhimin e vitaminës D.

“Ju nuk keni nevojë të dilni jashtë dhe të piqni për të marrë rrezet e diellit ditore. Vetëm merrni disa minuta nga dita juaj për të marrë pak aktivitet fizik në diell,” tha ai.

Trupi gjithashtu absorbon vitaminën D nga ushqimet. Dr. Ren thotë se njerëzit me një dietë të ekuilibruar zakonisht marrin sasinë e nevojshme të vitaminës D.

Suplementet e vitaminës D pa recetë mund të ndihmojnë gjithashtu ata që punojnë në turnin e dytë ose që jetojnë në mjedise ku rrezet e diellit janë të kufizuara.

Dr. Ren këshillon njerëzit që të kontrollojnë nivelet e vitaminës D në kontrollet e tyre vjetore.

Njerëzit me nivele të ulëta të vitaminës D fillimisht do të jenë asimptomatikë, por testimi vjetor mund të zbulojë mangësi që mund të jenë tregues të sëmundjeve të veshkave ose paratiroides.