Connect with us

BOTË

Thatësira “mbyt” 80 për qind të tokës bujqësore të vendit

Published

on

Sindikata më e madhe bujqësore e Spanjës COAG ka lëshuar një raport duke paralajmëruar për efektin gjymtues të thatësirës së vazhdueshme masive në sektorin bujqësor të vendit.

COAG tha se thatësira po “mbyt” 80 për qind të tokës bujqësore spanjolle dhe tashmë ka çuar në “humbje të pakthyeshme” të mbi 5 milionë hektarëve të drithërave.

Sindikata tha se të gjitha të korrat e grurit dhe thekrës në tetë rajone spanjolle janë humbur praktikisht për shkak të mungesës së reshjeve.

Ajo gjithashtu paralajmëroi se pemët frutore në Andaluzi, Katalonjë, Murcia dhe Valencia janë në pragun ekstrem, pasi kufizimet e ujit “kërcënojnë seriozisht qëndrueshmërinë e pemëve, kështu që shumë fermerë do të duhet t’i shkulin ato”.

Raporti identifikon Andaluzinë në jug si rajonin më të goditur, me sistemin kryesor hidraulik vetëm 25,7 për qind të plotë, një rënie prej 10,8 për qind krahasuar me të njëjtën kohë të vitit të kaluar kur thatësira kishte filluar tashmë.

Kjo do të thotë se kultivimi i orizit në rajon, me prodhime me rreth 320 mijë tonë në vit, praktikisht do të zhduket. Prodhimi i pambukut të zonës, së bashku me kulturat e tij perimore, pritet gjithashtu të ndikohet rëndë./atsh

Continue Reading