Connect with us

LAJME

UNICEF i dhuron IKShP-së tetë aparatura testimi për PCR

Published

on

Ministria e Shëndetësisë dhe Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike ka marrë donacion nga UNICEF-i, me mbështetjen e USAID-it, tetë njësi të pajisjeve më të avancuara për PCR. Këto pajisje do të luajnë një rol vendimtar në avancimin e mbikëqyrjes, gatishmërisë dhe kontrollit të sëmundjeve.

“Gjatë tre viteve të fundit UNICEF-i, së bashku me USAID-in, kanë qenë një partner kyç i Ministrisë së Shëndetësisë në përgjigjen ndaj pandemisë COVID-19. Me fokus në rritjen e qasjes në vaksina dhe testimin për COVID-19, bashkëpunimi ndihmoi gjithashtu për të ngritur kapacitetete IKSHP-së për mbikëqyrjen e sëmundjeve dhe gatishmërinë për epidemi”, thuhet në njoftim.

Përmes një komunikate për media, thuhet se ky donacion i pajisjeve moderne, i mundësuar nga teknologjia PCR në kohë reale, nuk kufizohet vetëm në testimin e COVID-19, por gjithashtu mundëson zbulimin e shpejtë të një spektri sëmundjesh të frymëmarrjes, duke përfshirë gripin dhe Streptokokun A, si dhe sëmundje të tjera infektive si tuberkulozi.

“Pasi shëndetësia është një prej prioriteteve të Qeverisë së Kosovës, gjë që dëshmohet edhe me rritjen e buxhetit që është më i larti deri më tani, një nga objektivat tona është edhe investimi në preventivë me qëllim që të minimizohen pasojat eventuale në të ardhmen nga ndonjë patogjen që do të kërcënojë shëndetin publik. Këto pajisje do të jenë ndihmesë në ngritjen e cilësisë së shërbimeve dhe përmirësimin e kushteve të punës për profesionistët tanë shëndetësor. Përmes aparaturave të reja janë rritur kapacitetet diagnostike në institucionet publike shëndetësore, zgjerohet gama e shërbimeve për qytetarët, për të cilën gjë u jemi mirënjohës partnerëve tanë”, tha Dr. Arben Vitia, Ministër i Shëndetësisë.

“Ndër mësimet e shumta të pandemisë, ne kemi mësuar se të gjithë – institucionet qeveritare, donatorët dhe qytetarët – duhet të kenë prioritet përkushtimin për ngritjendhe përmirësimin e vazhdueshëm të sistemeve të tyreshëndetësore, në mënyrë që të jemi të përgatitur për tëreaguar në mënyrë efektive dhe të shpejtë ndajsëmundjeve të reja apo edhe fatkeqësisht, ndaj një tjetër pandemie”, tha z. Ken Collins, Ushtrues Detyre i Drejtorit të Misionit për USAID në Kosovë”, thuhe tutje.

Në ceremoninë dhe dorëzimin simbolik të njësive të pajisjeve PCR, morën pjesë mysafirë të nderuar, duke përfshirë Ministrin e Shëndetësisë Dr. Arben Vitia, Drejtorin e IKSHP-së Prof. Dr. Naser Ramadani, Ushtruesin e Detyrës së Drejtorit të Misionit për USAID në Kosovë z. Ken Collins, dhe Zëvendës Shefen e UNICEF-it në Kosovë znj. Larissa Bruun.

“Ky donacion, i mundësuar nga mbështetja bujare e popullit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, do të përmirësojë aftësitë e Kosovës për të reaguar ndajepidemive dhe do të forcojë gatishmërinë e saj të përgjithshme për krizat e shëndetit publik. Ne jo vetëm që po rimëkëmbemi nga pandemia e COVID-19, por po përgatitemi më mirë, gjë që do të jetë me rëndësi kritike për fëmijët dhe familjet në të ardhmen”, tha Larissa Bruun, Zëvendës Shefe e Zyrës së UNICEF-it në Kosovë.