WORKSHOP IN LEADERSHIP

Shkruan, Arbër Çeliku Ajo që po ndodh në Maqedoni qe katër ditë, nuk arrij ta kuptoj as nga perspektiva ime e gjuhëtarit. AMNISTI? Hap fjalorin shpjegues të shqipes, pastaj DUDEN. Nuk është fjala vetëm për amnisti politike, e cila duhet të rezultojë përmes një ligji të veçantë, por për falje gjithëpërfshirëse të politikanëve, huliganëve, rrugaçëve,…

Përparësitë e dështimit të referendumit

Përparësitë e dështimit të Referendumit dhe çfarë më pastaj?! Referendumi i 30-të shtatorit kishte një efekt të dyfishtë, por që pati një impakt kundërthënës. Nga njëra anë, ai ishte historik për etninë maqedonase, sepse do të legjitimonte kombin, gjuhën, kishën, historinë dhe shtetin maqedonas, të mohuar në vazhdimësi nga pjesa dërrmuese e fqinjëve (me përjashtim…

Si t’i referohemi Maqedonisë? ‘Ilindenase’ apo ‘ilinditase’?

Mbi sinoniminë e leksemave ‘ilindenase’ dhe ‘ilinditase’ Versioni i proklamuar së fundmi për gjetjen e kompromisit politik në zgjidhjen e kontestit të emrit midis Maqedonisë dhe Greqisë nga ana e qeverisë Zaev, me emërtimin “Republika e Maqedonisë së Ilindenit”, gjithsesi se do të paraqiste një arritje të madhe politike për kryeministrin e moderuar të Maqedonisë,…

Kryeministri nën presionin e përgjimeve!

Rasti i gjykimit për “Ryshfet” ku akuzohet kryeministri Zoran Zaev, u shty për me 26 mars, sepse nuk kishte kushte për shikimin e video-incizimeve. Gjykata pranoi kërkesën e avokatit të Kryeministrit Zoran Zaev, që edhe opinioni të marrë pjesë në shikimin e video incizimeve, si dëshmi. Prokurorët nga PSP ishin kundër kësaj kërkese. Gjykatësja e…

Qeveritë Kosovë-Maqedoni, së shpejti më mbledhje të përbashkët!

Mbledhja e përbashkët e Qeverisë së Kosovës dhe Maqedonisë pritet të mbahet së shpejti. Për këtë qëllim dje në Kaçanik janë takuar zv.kryeministri i Kosovës Enver Hoxhaj, me zv.kryeministrin e Maqedonisë Bujar Osmani. Hoxhaj në mbledhjen e Qeverisë njoftoi për koordinimin e mbledhjes së përbashkët të dy qeverive. “Në vazhdën e traditës së mire po…

Nën tension, Kuvendi i Maqedonisë miratoi Ligjin për gjuhët!

Me një situatë të tensionuar, mes zënkash dhe përplasjesh verbale, u miratua për herë të dytë ligji për përdorimin e gjuhëve. Shumica vendosi që të mos shqyrtojë mbi 35 mijë amendamentet e VMRO-DPMNE-së për këtë ligj, që u dorëzuan pas mos-dekretimit të tij nga presidenti Gjorge Ivanov. Ligji mori mbështetjen e 64 deputetëve, asnjë kundër…