Connect with us

LAJME

10 gjërat personale që nuk duhet t`i ndani me të tjerët

Published

on

Përdorimi i shpeshtë i kufjeve rrit numrin e baktereve në vesh dhe duke i ndarë ata me të tjerët rrisni rrezikun që të prekeni edhe nga baktere më të rrezikshme, që mund të çojnë në infeksione. Për të mbrojtur shëndetin tuaj, do ju tregojmë disa nga gjërat që nuk duhet t’i ndani asnjëherë me të tjerët.

1. Prerëse thonjsh
Ne nuk mund ta shikojmë, por prerësja e thonjve ka një numër të madh bakteresh, virusesh dhe mikroorganizmash kërpudhore në gishtat dhe thonjtë e njeriut. Prandaj, prerëset mund të rrezikojnë shëndetin tuaj, duke u bërë një vatër infeksionesh.

2. Vathët
Në vesh ka shumë enë gjaku, dhe kjo është arsyeja pse është shumë e lehtë për t’u infektuar nga sëmundje të gjakut , thjesht duke vënë një palë vathë. Nëse i merrni vathët dikujt, pastrojini para se t’i vendosni me alkool.

3. Zbutës buzësh

Mikroorganizmat mbulojnë një sapun shufër çdo herë që e përdorni, jo vetëm mikrobe të padëmshme, por edhe viruse të rrezikshme. E keqja është se sapuni qëndron në një pjatë të lagur. Lagështia krijon mjedise ideale për bakteret, kërpudhat dhe viruset. Për të zvogëluar rrezikun e infeksioneve, përdorni sapun të lëngshëm.

 

4. Piskatore vetullash
Nëse përdorni piskatoren e dikujt tjetër për të hequr disa qime në vetulla, ju mund të prekeni nga sëmundje serioze në të ardhmen. Një piskatore mund të përhapë hepatitin C dhe HIV. Nëse nuk keni mundësi tjetër përveç se t’i përdorni ato, pastrojini fillimisht me alkool.

5. Deodoranti me sferë
Deodorantët me sferë mbajnë infeksione serioze, veçanërisht nëse bakteret marrin plagë të vogla gjatë implementimit të saj. Deodorantët aromatikë nuk parandalojnë shumëzimin e baktereve. Prandaj, gjithmonë zgjidhni deodorantët me përbërës antibakterial dhe mos e ndani me askënd.

6. Sapuni shufër

Mikroorganizmat mbulojnë një sapun shufër çdo herë që e përdorni, jo vetëm mikrobe të padëmshme, por edhe viruse të rrezikshme. E keqja është se sapuni qëndron në një pjatë të lagur. Lagështia krijon mjedise ideale për bakteret, kërpudhat dhe viruset. Për të zvogëluar rrezikun e infeksioneve, përdorni sapun të lëngshëm.

7. Krehër flokësh
Asnjëherë mos ja jepni askujt krehrin tuaj dhe mos përdorni të dikujt tjetër. Ajo rrit rrezikun e kapjes së parazitëve si morrat, zgjebe dhe madje infeksione të rënda. Nëse e ndani krehrin, pastrojeni mirë e mirë përpara.

8. Peshqirët
Peshqiri është një terren ku rrinë shumë mikrobe, veçanërisht nëse e lini të varur në banjë me lagështirë të lartë. Nëse peshqiri juaj nuk mban erë të mirë, do të thotë që po zhvillohet myku dhe mikrobet, që mund t’ju infektojnë ju më vonë. Për të eliminuar këtë rrezik, lani peshqirin tuaj pas 3-4 përdorimesh dhe gjithmonë lëreni të thahet plotësisht. Më e rëndësishmja, kurrë mos e ndani me dikë tjetër.

9. Furçat e makeup-it
Shmangni ndarjen e produkteve kozmetike që janë në kontakt me lëngjet e trupit tonë, si lotët, mukozën e hundës, pështymën, gjakun ose aknet. Kjo do të thotë që është më mirë të mos ndahen me askënd, asnjë produkt kozmetik.

Në sipërfaqe të buzëve, ka gjithmonë enë gjaku. Ata janë të gatshme të mbajnë gjithçka që ju vendosni mbi to, madje dhe mikrobet. Nëse ju vendosni në buzë. Virusi herpes mund të përhapet vetëm nëse ju përdorni zbutësin e buzëve të dikujt tjetër.

10. Kufjet
Kufjet e të tjerëve mund të shkaktojnë rritjen e baktereve në vesh. Rreziku rritet me stërvitjen, ngrohja dhe lagështira ndihmojnë në zhvillimin e tyre. Përveç kësaj, nëse i ndani kufjet me dikë tjetër, jini të përgatitur për të mirëpritur baktere që shkaktojnë infeksione në vesh. Nëse ju i ndani kufjet, apo gjërat e tjera që përmendëm më lartë, mos harroni asnjëherë t’i pastroni mirë.

Continue Reading