Njerëzit mund të jetojnë pa ushqim për tre javë dhe pa ujë për tre ditë. Po pa ajër, ata mund të jetojnë vetëm për tre minuta dhe ajri që ata thithin jo vetëm që duhet të jetë i bollshëm, por edhe i pastër, pa mikroorganizma patogjenë.

Kjo shpesh rezulton të jetë jashtëzakonisht e vështirë në dimër, kur fëmijët dhe të rriturit për shkak të qëndrimit në ambiente të mbipopulluara dhe të mbyllura janë të ekspozuar ndaj mikrobeve dhe viruseve.

Gripi dhe ftohja transmetohen në tre mënyra:

– Me kontakt të drejtpërdrejtë, p.sh. kur njeriu kollitet dhe e mbulon gojën me pëllëmbën e tij dhe pastaj shtrëngon duart me një person tjetër.

– Nga kontakti indirekt, p.sh. kur prekim dorezën e derës, celularin e një telefoni, butonin e një ashensori me dorën tonë të infektuar, dhe pastaj dikush tjetër e prek atë.

– Në ajër, domethënë me pikat që lëshojmë në ajër me çdo frymë por kryesisht kur kollitemi ose teshtimë pa mbuluar gojën dhe hundën.

Por sa mikrobe lëshojmë në ajër? Shkencëtarët nga Universiteti i Bristolit njoftuan në fillim të vitit 2019 se me anë të teshtitjes ose kollitjes, rreth 100,000 mikroorganizma patogjenë lëshohen në ajër me shpejtësi deri në 160 kilometra në orë!

Këta mikroorganizma përfshijnë viruse të tilla si ato të gripit, virusi sinkytial i frymëmarrjes (është një shkak i zakonshëm i problemeve të rënda të mushkërive), adenoviruset (shkaktojnë viruse ose ftohje të zakonshme), etj. Përfshihen gjithashtu baktere të tilla si streptokoku i pneumonisë, hemofili i influencës, etj.

Sipas shkencëtarëve, të gjithë këta mikroorganizma mbeten në ajër për periudha të ndryshme kohore (nga disa sekonda deri në ditë) dhe më pas përfundojnë në sipërfaqe të ndryshme, të cilat ata gjithashtu mund të infektojnë.

Në fakt, viruset e gripit rrinë pezull me pikat në ajër për disa orë para se të arrijnë sipërfaqet, sipas Sistemit Kombëtar të Shëndetit Britanik. Sa më e ulët të jetë temperatura e ambientit, aq më gjatë do të mbijetojnë në ajër. Kur objektet janë të kontaminuar, ata mbijetojnë në sipërfaqe të forta për 24 orë, në shami për 15 minuta, dhe në duar deri në 5 minuta.

Në përputhje me rrethanat, viruset që shkaktojnë ftohje mund të mbijetojnë në sipërfaqet e brendshme nga një deri në më shumë se shtatë ditë. Ata përgjithësisht mbijetojnë më gjatë në sipërfaqe jo poroze (d.m.th. ato që nuk thithin ujë). Sipërfaqe të tilla janë p.sh. objekte metalike, plastikë, pllaka etj. Viruset e ftohjes gjithashtu mund të mbijetojnë në duart tona për disa minuta deri në një orë.

Virusi sinkytial i frymëmarrjes (RSV) mund të mbijetojë në doreza dhe tastierë deri në 6 orë, në rroba dhe inde për 30-45 minuta dhe në lëkurë deri në 20 minuta.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit çdo vit gripi prek 3-5 milion njerëz në të gjithë botën, duke marrë 290,000 deri në 650,000 jetë.

Shkencëtarët rekomandojnë që të merren masa për të hequr viruset e gripit dhe mikroorganizmat e tjerë si nga ajri ashtu edhe nga sipërfaqet.

Siç shpjegojnë ata, mikroorganizmat patogjenë mund të hiqen nga ajri në dy mënyra. Njëra është të rritet qarkullimi i ajrit në vendet ku mblidhen shumë njerëz. Kjo mund të arrihet me ventilim të mirë të ambienteve.

Mënyra e dytë është të përdorni dezinfektuesit e ajrit dhe pastruesit e krijuar posaçërisht për të eleminuar shpejt viruset, kërpudhat dhe bakteret në të dhe në sipërfaqe. Në fakt, ekzistojnë dezinfektues dhe pastrues inovatorë të ajrit që neutralizojnë gjithashtu alergjenët (si polen, pluhur, myk, marimangat, flokët e kafshëve) por gjithashtu erën e duhanit, kuzhinës, kapakut, djegies së drurit, mjegullës.

Funksionimi i përditshëm, i vazhdueshëm i këtyre pajisjeve, 24 orë në ditë, siguron pastërtinë e atmosferës së dhomës nga patogjenët aerobikë, alergjenet, myku dhe aromat, si dhe higjena në sipërfaqe.