Nënat rrallë pranojnë se prapa të gjitha fotove të lumtura në mediat sociale, ka ditë të mërzitshme, acarime të shkaktuara nga ulëritjet e fëmijës së tyre, një rrëmujë e vazhdueshme rreth tyre dhe fakti që fëmija dëshiron 100% të kohës së tyre.

Ky artikull nuk ka të bëjë me mënyrën e rritjes së fëmijëve, por për mënyrën e mbështetjes së vetvetes.

Këtu janë disa mënyra për të kapërcyer situatën kur energjia e prindit tuaj po shkon me të vërtetë keq.

– Kur një fëmijë lind, çdo prind mendon se ata humbasin kontrollin mbi jetën e tyre. Për shembull, ju doni të bëni dush, por fëmija juaj u zgjua dhe filloi të qajë. Nuk është fundi i botës, por nëse këto situata ndodhin në mënyrë të përsëritur për një kohë të gjatë, lodhja fillon të kthehet në rraskapitje nervore me kalimin e kohës.

Ndjenjat, “Unë jam një nënë e keqe” vetëm i shtojnë ndjenjat e fajit, dhe njerëzit e tjerë mendojnë se po e tepron problemet e tua, pasi sot ke një makinë larëse dhe pelena, ndryshe nga kohët e hershme.

Por, si çdo organ, edhe sistemi nervoz mund të sëmuret. Lodhja kronike shpesh çon në djegie emocionale.

 

Zakonisht jemi të gatshëm të ofrojmë mbështetje për këdo përveç vetvetes dhe nuk kemi asgjë më të mirë se sa t’i themi vetes: “merre veten!” – duke u përpjekur për veten për një tjetër ndarje emocionale.

Por ndjenja e fajit ju bën të lodhur dhe të gjitha ndryshimet për të mirë ndodhin kur të rivendosni energjinë tuaj, dhe kur besoni se gjërat e mira mund dhe do të ndodhin. Kur ndjeheni të irrituar apo edhe të zemëruar, psikologia Ludmila Petranovskaya rekomandon të dëgjoni vetë ndjenjat tuaja dhe, në vend që të fajësoni veten, ngushëlloni veten.

Kaloni vëmendjen nga fëmija juaj tek vetja juaj.

 

Duke përjashtuar muajt e parë kur nëna dhe foshnja janë vërtet të lidhura, nuk ka asnjë nevojë të injorosh nevojat tuaja dhe të ndërtoni jetën rreth fëmijës tuaj. Psikologia Ludmila Petranovskaya shkruan, “Ju keni të drejtë të bëni gjëra dhe fëmija juaj ka të drejtë të ndjehet i trishtuar për këtë. Ju keni të drejtë të keni fëmijë të tjerë dhe fëmija juaj ka të drejtë të jetë xheloz. Ju keni të drejtë të divorcoheni dhe fëmija juaj ka të drejtë të vuajë për shkak të kësaj. Ju keni të drejtë të ndryshoni vendin ku jetoni dhe stilin e jetës tuaj dhe fëmija juaj ka të drejtë të protestojë dhe të humbasë atë që ka qenë më parë.

Ju keni të drejtë të jetoni jetën tuaj dhe është fëmija që duhet të përshtatet me mënyrën se si jetoni. Kjo është ajo që natyra e planifikuar: ndiqni të rriturit dhe veproni ashtu siç bëjnë. Janë të rriturit që kanë fëmijë, dhe jo anasjelltas.

Mos u mundoni të jeni perfekt. Bëhu një nënë mjaft e mirë.

 

Studimet tregojnë se prindërit që përpiqen t’u japin fëmijëve të tyre gjërat më të mira, digjen më shpejt. Dëshira për të qenë ideal, kërkon aq shumë energji sa prindërit fillojnë të trajtojnë fëmijët e tyre me indiferentizëm apo edhe me zemërim.

Njerëzit që heqin dorë që në fillim janë fituesit. Këta prindër pranojnë se nuk janë të përsosur dhe se nuk ka rregulla universale për rritjen e fëmijëve. Çfaarëdo që të bësh, do të gabosh. Një nënë mjaft e mirë thjesht bën gjithçka që është në fuqinë e saj, ajo dëgjon instinktet e saj dhe përpiqet të qëndrojë e lidhur me fëmijën e saj, duke kuptuar që ajo nuk mund të kontrollojë gjithçka dhe se ajo nuk mund të jetë përgjegjëse për gjithçka.

Ulni standardet tuaja.

 

Mos e krahasoni veten me nënat në Instagram dhe rishqyrtoni pritjet dhe kërkesat tuaja për veten tuaj. Si mund t’i ulni standardet? Çfarë mund të kërkoni nga të tjerët të bëjnë dhe çfarë mund të bëni thjesht? Ndoshta, është e mjaftueshme për të pastruar një herë në çdo 2 javë dhe në vend që të gatuani vetë, ndoshta mund të porosisni ushqim? Apo pyetni fqinjin tuaj që të marrë vajzën tuaj në klasën e vallëzimit? Ndoshta, ju mund të injoroni gjërat e vogla, si njollat ​​në uniformën e tyre shkollore ose një këmishë të pa hekurosur?

Nëna dhe blogerja Hailey Haingst shkruan se amësinë askush nuk mund ta bëjë vetëm, dhe duhet të kërkoni ndihmë.